Offerfeest cadeau van ondernemersvereniging Hotiad

Als onderdeel van het islamitische geloof offeren moslims tijdens het Offerfeest een dier. Een deel ervan mogen ze met familie en naasten consumeren en de rest wordt verdeeld onder mensen die het niet zo breed hebben in de samenleving. Vanuit die gedachte zijn de ondernemers die aangesloten zijn bij de Nederlands-Turkse Ondernemersvereniging Hotiad een actie begonnen: gezamenlijk hun geofferd vlees doneren om daar een verduurzaamd vleesproduct (boterhamworst) van te maken en het via de voedselbanken in Nederland aan de man te brengen.

Hotiad-voorzitter Hikmet Gürcüoğlu zegt dat zijn organisatie dit initiatief heeft genomen om solidair te zijn met mensen ongeacht hun geloof of kleur. “Dit is precies de intentie van het Offerfeest. Het is een vorm van gezamenlijke gebed, het delen van vreugde met elkaar.” Gürcüoğlu hoopt dat volgend jaar meer organisaties dit voorbeeld gaan volgen, zodat er een groter volume wordt bereikt.  

De geproduceerde boterhamworsten zijn deze week (3e week november) afgeleverd bij de voedselbanken in de regio Haaglanden. Weliswaar niet rond het offerfeest, want logistiek heeft het nog even geduurd.

“Een mooi gebaar,” zegt Henk Baars, bestuurslid Voedselbank Haaglanden. “We krijgen geregeld donaties van diverse organisaties, maar deze soort is zeer zeldzaam. Hiermee is ons aanbod in de regio nog breder geworden, waarvoor onze dank voor alle gulle gevers.” Ook Liliane van Heteren, vrijwilliger bij Voedselbanken Nederland, looft dit initiatief. “Een bijzonder initiatief. We zijn zowel de donateurs als Hotiad dankbaar voor hun inzet.”