30 april: Hoera! We zijn weer begonnen

Bekijk in het filmpje hieronder hoe donderdag 30 april de eerste voedselpakketten weer over de lopende band rollen.

Door alle veiligheidsmaatregelen duurt het inpakken van de kratten met voedsel twee keer zo lang als voor de uitbraak van het coronavirus. Gelukkig laten de vrijwilligers zich hierdoor niet uit het veld slaan.

Er was veel belangstelling van de pers voor deze bijzondere gebeurtenis. Lees hier wat AD Haagsche Courant erover heeft geschreven. Ook Omroep West besteedde er aandacht aan.

Bekijk hier het filmpje: 0c1f5186-c944-47c8-bf47-cac33490e595

 

————————————————————————————————————————————–

28 april: Herstart uitgiftepunten Voedselbank

 

Deze week start de Voedselbank Haaglanden weer met de uitgifte van voedselpakketten! Deze week is ook de generale repetitie met alle nieuwe veiligheidsmaatregelen.

“We zijn heel blij dat we weer voor onze klanten aan de slag kunnen”, aldus vice-voorzitter Henk Baars. “We hebben alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen. We zijn heel dankbaar dat de gemeenten onze klanten de afgelopen weken met supermarktbonnen hebben geholpen. Ook defensie zijn we dankbaar voor alle hulp tot nog toe”.

De aanvoer van voedsel bij het distributiepunt aan de Boomaweg is weer hersteld. Henk Baars: “We hebben we strikte maatregelen genomen. Bijvoorbeeld veiligheidsschotten bij de lopende band en een beschermingspakket voor vrijwilligers bij de uitgiftepunten. De inhoud van de voedselpakketten wordt verpakt in plastic en/of papieren tassen, zodat veelvuldige aanraking zoveel mogelijk wordt vermeden”.

Supermarktbonnen worden alleen nog uitgereikt bij enkele uitgiftepunten die nog geen pakketten kunnen leveren. Bij ruim 20 uitgiftepunten in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer ontvangen klanten van de Voedselbank volgende week weer een voedselpakket.

—————————————————————————————————————————————

7 april: Gedeeltelijke herstart

Voedselbank Haaglanden heeft 7 april gedeeltelijk weer de deuren geopend. Voorlopig worden alleen voedselbanken in de regio van grote partijen voedsel voorzien. 

Dit is de eerste stap van de herstart. De klanten van Voedselbank Haaglanden zelf (in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer) ontvangen op dit moment supermarktbonnen. Wel is Stichting Voedselbank Haaglanden bezig met de voorbereidingen om ook aan hen weer voedselpakketten te verstrekken.

Voor de levering aan de voedselbanken vanuit het distributiecentrum aan de Boomaweg gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Er zijn zo weinig mogelijk vrijwilligers aanwezig. Met alle deelnemende voedselbanken zijn bovendien afspraken gemaakt om onderling contact en daarmee mogelijke besmetting met het coronavirus te voorkomen.

De openingstijden van het distributiecentrum zijn:
Maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 15:00
Op deze tijden kunnen ook houdbare voedingsmiddelen worden gebracht. Er staan buiten kratten waarin producten kunnen worden gedaan.

De intake van klanten doen we iedere week. De herindicaties hebben we opgeschort tot 27 april.
De 26 uitgiftepunten zijn uitsluitend open wanneer aan klanten supermarktbonnen worden verstrekt. Twee uitgiftepunten bezorgen de bonnen.
Wij verstrekken dus momenteel supermarktbonnen.

Bij het opstarten van het distributiecentrum krijgt Voedselbank Haaglanden hulp van defensie. Zie https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2020/04/07/defensie-helpt-bevoorrading-van-voedselbanken-weer-op-gang

——————————————————————————————————————————————-

6 april: Paastientje van kerken voor klanten Voedselbank Haaglanden

De protestantse kerken en de katholieke parochies in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer geven vanwege Pasen een extra supermarktbon van 10 euro aan klanten van de Voedselbank. Dit als extraatje naast de 15 euro bon die ze van de gemeenten krijgen.

Het Paastientje is een welkome aanvulling, die enorm wordt gewaardeerd”, zo zegt Henk Baars, vice-voorzitter van de Voedselbank Haaglanden. “Het Voedselbank bestuur bedankt namens haar klanten de kerken voor dit fantastische initiatief”.

De extra bonnen worden via de uitgiftepunten van de voedselbank uitgedeeld. Op Witte Donderdag en de week daarop op donderdag 16 april nog eens. De Diaconieën van de Protestantse kerken en de RK Parochieel Charitatieve Instellingen betalen de extra bon.

Het Paastientje wordt mede mogelijk gemaakt door: Protestantse Diaconie van Den Haag en Rijswijk, PCI H. Bonifatius, PCI H. Nicolaas, PCI H. Maria Sterre ter Zee, PCI Parochie De vier Evangelisten en twee RK Fondsen.

——————————————————————————————————————————————-

27 maart: Uitgifte supermarktbonnen verlengd tot mei:

Klanten van Voedselbank Haaglanden kunnen ook in april gebruik maken van een supermarktbon om boodschappen te doen. De gemeenten Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer hebben besloten langer noodhulp te bieden.

Per maand
De gemeenten bekijken per maand of de noodhulp verlengd moet worden. Vanwege de coronamaatregelen heeft Voedselbank Haaglanden de deuren moeten sluiten. Klanten van de voedselbank ontvangen daarom in deze periode elke week via de uitgiftepunten een supermarktbon ter waarde van 15 euro in plaats van een voedselpakket. Met deze bon kunnen ze zelf boodschappen halen bij de Jumbo. Gezinnen van 4 of meer personen ontvangen in april elke week 2 bonnen. De afgelopen 2 weken gold dit voor gezinnen van 5 of meer personen.

Fantastisch
De eerste noodoplossing was toegezegd voor maart. Nu hebben de gemeenten budget beschikbaar gesteld om de bonnenactie in elk geval tot 1 mei te laten doorlopen. “We zijn erg blij met dit goede nieuws”, aldus Henk Baars, vicevoorzitter van Stichting Voedselbank Haaglanden. “We zetten alles op alles om zo snel mogelijk weer open te gaan. Zodra het veilig is voor klanten en vrijwilligers gaan we met volle kracht aan de slag. Fantastisch dat de gemeenten in deze zware tijden te hulp schieten”.

Inzameling
Hoewel de deuren van de voedselbank gesloten zijn, gaat de inzameling van  voedsel wel door. Grote aanbiedingen kunnen worden gemeld bij info@voedselbankhaaglanden.nl
Voor kleinere aanbiedingen staan aan de achterzijde van het distributiecentrum aan de Boomaweg 101 in Den Haag, onder de luifel, kratten klaar. Elke werkdag tussen 10 en 12 uur is het hek open en zijn vrijwilligers aanwezig. Wie voedsel over heeft, kan dit zelf in de kratten zetten. Vanwege de voedselveiligheid neemt de voedselbank van particulieren alleen houdbaar voedsel in ontvangst. Henk Baars: “Dit gebruiken we op een later moment voor de voedselpakketten. Ook met het doneren van een geldbedrag helpt u ons enorm”.

——————————————————————————————————————————————-

18 maart: Noodoplossing gevonden

Dankzij de gemeenten Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk kunnen de klanten van Voedselbank Haaglanden de komende weken toch worden geholpen !

Bij de uitgiftepunten kunnen zij elke week een supermarktbon ter waarde van 15 euro ophalen. Met deze bon kunnen zij bij de Jumbo boodschappen doen. Deze oplossing geldt in elk geval voor de komende twee weken. We zijn erg opgelucht dat klanten van de voedselbank dankzij deze oplossing toch eten in huis kunnen halen.

De uitgiftepunten bepalen zelf hoe de uitdeling van de bonnen plaatsvindt. Over het algemeen is dat op de zelfde tijden als het pakket kon worden opgehaald. Bij onduidelijkheid; neem contact op met de coördinator van het uitgiftepunt. Klik hier voor het overzicht van de uitgiftepunten. Let op: de supermarktbonnen zijn op de dag van uitgifte vanaf 09:30u geactiveerd. Op een eerder moment van de dag werken ze nog niet.

Oprechte dank aan de gemeenten voor hun bijdrage in deze moeilijke tijden. Fantastisch dat er zo snel een noodoplossing gevonden is. Er wordt ondertussen ook gekeken naar een structurele oplossing voor de langere termijn.

Voedselinzameling

Ook hartverwarmend is het om te merken hoeveel mensen in deze moeilijke dagen hun hulp aanbieden. We zijn druk aan het inventariseren waar helpende handen nodig zijn. Voor de inzameling van houdbaar voedsel is inmiddels een oplossing gevonden. Aan de achterzijde van het distributiecentrum aan de Boomaweg 101 in Den Haag staan hiervoor onder de luifel kratten klaar. Elke werkdag tussen 10 en 12 uur is het hek open en zijn vrijwilligers aanwezig. Wie voedsel over heeft, kan dit zelf in de kratten zetten. Let op: vanwege de voedselveiligheid kunnen we alleen houdbaar voedsel in ontvangst nemen. Dit gebruiken we op een later moment voor de voedselpakketten. Ook met het doneren van een geldbedrag helpt u ons enorm. Klik hier als u een bijdrage wilt geven. Wij danken u alvast hartelijk voor uw hulp!

——————————————————————————————————————————————-

16 maart: Voedselbank tijdelijk gesloten

Voedselbank Haaglanden heeft de moeilijke beslissing moeten nemen om in ieder geval tot 6 april 2020 te sluiten. Dit geldt zowel voor de uitgiftepunten in Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk als voor het distributiecentrum aan de Boomaweg. Voedselbank Haaglanden volgt hiermee het regeringsbeleid rond de corona-uitbraak.  

De aanvoer van voedsel is onzeker geworden en niet te garanderen. Bovendien is de Voedselbank niet in staat voldoende bescherming te bieden aan klanten en vrijwilligers.   

Houd deze website  in de gaten voor nieuwe informatie.  Contact: mail naar info@voedselbankhaaglanden.nl

Namens het bestuur van Voedselbank Haaglanden

Hendrik Beelen – voorzitter