Duurzaam distributiecentrum officieel geopend

Ons gloednieuwe duurzame distributiecentrum aan De Lierseweg in Wateringen is vanmiddag officieel geopend door Berend Potjer, gedeputeerde Energie, Natuur, Omgevingswet en Communicatie bij de Provincie Zuid-Holland.
 
“We hebben vooral gekeken naar de vraag: hoe kunnen we het energieverbruik verminderen en hoe kunnen we de energie die we nog nodig hebben, zo duurzaam mogelijk opwekken?”, vertelt voorzitter Sjaak de Bruijn. Voedselbank Haaglanden heeft als eerste in Nederland een aardgasvrij distributiecentrum. 
 
Het gebouw heeft zonnepanelen, warmtepompen, LED verlichting, duurzame koel- en vriescellen, tochtsluizen, goede isolatie en laadpalen. Bij de verduurzaming heeft Voedselbank Haaglanden veel hulp gekregen van verschillende bedrijven, gemeenten en de provincie. Vanwege de coronamaatregelen is de officiële opening niet groot gevierd. In september hoopt de voedselbank alsnog een groot openingsfeest te kunnen geven voor alle vrijwilligers. 
“Voorzitter Sjaak de Bruijn: “We zijn zeker nog niet klaar. Het werk van de voedselbank gaat elke dag door en in het gebouw moet nog een en ander geïnstalleerd en afgesteld worden. En we willen altijd meer. Zo werken we al hard aan duurzaam transport en het nog verder tegengaan van voedselverspilling.” Vanuit het distributiecentrum voorzien de vrijwilligers wekelijks 14 voedselbanken in de regio van grote partijen voedsel. Daarnaast deelt Voedselbank Haaglanden elke week ongeveer 2000 voedselpakketten uit aan klanten in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer. 

Kijk voor meer informatie over het duurzame distributiecentrum van Voedselbank Haaglanden op https://youtu.be/jK67qpr7Sok