Over ons

Over Voedselbank Haaglanden


Met ruim 140 vrijwilligers zorgen wij ervoor dat wekelijks 1.679 huishoudens in de regio Haaglanden een voedselpakket krijgen. Het zijn mensen die door omstandigheden onder de armoedegrens leven. Om hen van extra voeding te voorzien wordt voedsel geschonken door landelijke en lokale leveranciers, naar het distributiecentrum getransporteerd, opgeslagen, ingepakt in voedselpakketten en verspreid onder de uitdeelpunten.

Voedselbank en distributiecentrum


Voedselbank Haaglanden heeft twee functies. Enerzijds helpen wij de armste mensen in de regio Haaglanden via de 23 uitdeelpunten aan voedselpakketten. Anderzijds zijn wij distributiecentrum en voorzien wij zo’n 14 voedselbanken in de regio Zuid West Nederland. Dit heeft een omvang van ongeveer 2.000 voedselpakketten per week!

Overzichtsfoto distributiecentrum

 

Onze uitdeelpunten


Elke donderdag delen wij op 23 uitdeelpunten voedselpakketten uit. In de regio Haaglanden werkt de voedselbank samen met welzijnsorganisaties en kerken die verbonden zijn aan de uitdeelpunten.

Eind 2017 is het uitdeelpunt EEH veranderd in een rijdend uitdeelpunt, KIES! Sociale Supermarkt een pilot van STEK en de Voedselbank Haaglanden.

Bekijk hier het overzicht van de uitdeelpunten.

 

Regionaal Distributiecentrum Haaglanden


Vanuit het distributiecentrum verdelen we grote partijen voedsel van landelijke en regionale leveranciers  over de regio. In Den Haag komen dagelijks grote partijen voedsel binnen. Dit voedsel – houdbaar, koel/vers en diepvries – slaan we tijdelijk op, deels omgepakt en verdelen we over de 23 uitdeelpunten.  

4 grote hallen

Wij beschikken over 4 grote hallen:
– een opslaghal 
– een diepvriesruimte 
– een koelruimte
– een ‘assemblage’ hal waarin de kratten wekelijks op dinsdag/woensdag worden ingepakt

Het transport
In de distributie werken wij met professionele apparatuur zoals pompwagens en vorkheftrucks. Voor transport van voedsel naar en van ons distributiecentrum rijden transportbussen en koelwagens.  Wij leiden zelf mensen op om het transport te verzorgen. Zo rijden bijvoorbeeld 15 chauffeurs in een poule 5 dagen in de week. Kortom, een hele organisatie!

 

Voedselbanken Nederland


Wij zijn lid van de landelijke koepelorganisatie de ‘Vereniging van Nederlandse Voedselbanken’. Bij deze landelijke vereniging zijn zo’n 169 voedselbanken en 10 Regionale Distributiecentra aangesloten. Voedselbanken Nederland heeft als doel de lokale voedselbanken te ondersteunen bij hun kerntaken. Zij voert zelf geen operationele activiteiten uit en heeft dus geen eigen klanten en/of uitgiftepunten.