Over Stichting Voedselbank Haaglanden


Het bestuur bestaat uit: 


  • Sjaak de Bruijn: voorzitter.
  • Rudmer Dalstra: penningmeester en ICT.
  • Henk Baars: communicatie, uitgiftepunten en vice-voorzitter.
  • Joost de Jager: klantregistratie en en aanvragende instanties.
  • William Schonewille: HRM.
  • Jorg Sunderman: innovatie en fondsenwerving.
  • Marieke van den Bosch – algemeen.
  • Lian Kaat – winkels en transitie.

Jaarverslagen


Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2021

Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2019


Integer werken en vertrouwenspersoon


De Voedselbank staat integer werken hoog op de agenda. Wilt u contact opnemen met onze vertrouwenspersoon? Klik hier.


Voedselbanken Nederland


Stichting Voedselbank Haaglanden is lid van de landelijke koepelorganisatie de Voedselbanken Nederland. Bij deze landelijke koepelorganisatie zijn zo’n 177 Voedselbanken en 10 Regionale Distributiecentra aangesloten. Voedselbanken Nederland heeft als doel de lokale voedselbanken te ondersteunen bij hun kerntaken. Zij voert zelf geen operationele activiteiten uit en heeft dus geen eigen klanten en/of uitgiftepunten.


Privacy statement


Bent u benieuwd hoe de Voedselbank Haaglanden met uw gegevens omgaat? U kunt hier ons privacy statement vinden.

Wat doet Voedselbank Haaglanden? 


Wie tijdelijk niet voldoende geld heeft om zelf dagelijks een maaltijd op tafel te zetten, kan zich voor tijdelijk voedselhulp bij de Voedselbank Haaglanden aanmelden via bijvoorbeeld een schuldhulpmaatje, een diaconie of de gemeente. Klik hier voor meer informatie. Wekelijks voorziet Voedselbank Haaglanden ruim 1600 huishoudens in Rijswijk, Den Haag en Zoetermeer van voedselhulp.

Naast het bieden van tijdelijk voedselhulp, maakt Voedselbank Haaglanden zich sterk voor het voorkomen van voedselverspilling.

Stichting Voedselbank Haaglanden werkt uitsluitend met vrijwilligers. Artikelen in de voedselpakketten worden geschonken door gulle bedrijven en particulieren.


Voedselbank en distributiecentrum


Stichting Voedselbank Haaglanden bestaat uit twee onderdelen:

  • Voedselbank Haaglanden: rond de 1800 voedselpakketten per week verstrekken via de 16 uitgiftepunten en 5 winkels in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer.
  • Regionaal Distributiecentrum Haaglanden: grote partijen voedsel – houdbaar, koel/vers en diepvries –  inzamelen, tijdelijk opslaan, ompakken en verzenden naar 14 Voedselbanken in de regio Zuid West Nederland.

Het distributiecentrum is gevestigd aan de De Lierseweg 2B, 2291 PD in Wateringen.

Hier worden elke week vooral op woensdagavond de voedselpakketten samengesteld. Op de andere dagen wordt het voedsel ingezameld en gesorteerd onder andere ten bate van de winkels te bevoorading. Ook pakken we grote partijen voedsel om in kleinere hoeveelheden, om ze gelijkmatig over de verschillende voedselpakketten te kunnen verdelen.

Het transport
In het distributiecentrum werken de vrijwilligers met professionele apparatuur zoals pompwagens en vorkheftrucks. Voor transport van voedsel naar en van het distributiecentrum rijden transportbussen en koelwagens. Zo rijden ongeveer 25 chauffeurs in een poule 5 dagen in de week.

Duurzaam
Het distributiecentrum van Voedselbank Haaglanden is energiezuinig dankzij onder andere zonnepanelen, warmtepompen, ledlampen en goede isolatie.
Wens is om het elektrische wagenpark uit te breiden.
De Voedselbank voorkomt voedselverspilling en zet daar nog verder op in. Onder andere door versproducten sneller te verspreiden via de Voedselbankwinkels of te verwerken in ingevroren maaltijden.


Haags vrijwilligersteam van 2020


De voedselbank draait volledig op vrijwilligers. Vrijdag 11 december 2020 zijn we bij de Haagse Vrijwilligersprijzen als winnaar gekozen in de categorie vrijwilligersteams. We mochten ons dus een jaar lang het Haagse Vrijwilligersteam van 2020 noemen. De jury vond dat het team van Voedselbank Haaglanden er dit jaar het beste in is geslaagd om nieuwe energie te geven aan vrijwilligerswerk.