Steeds meer mensen kloppen aan bij voedselbank


Grote dank aan Omroep West voor het onder de aandacht brengen van het tekort aan voedsel bij de voedselbank, terwijl er steeds meer klanten bijkomen. In september deelden we nog 1800 pakketten per week uit in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer. In november zijn dat er al 2300 per week.

DEN HAAG – Steeds meer mensen stappen noodgedwongen naar de voedselbank. Sinds september is het aantal aanmeldingen met ruim een kwart gestegen. Henk Baars van Stichting Voedselbank Haaglanden denkt dat de inflatie de grootste trigger is. ‘Want dan hou je tientjes minder over per maand en het gaat nu juist om die tientjes.’ In september waren er nog 1800 pakketten nodig, inmiddels zijn dat er 2300.. ‘En dat gaat maar door.’
Volgens Baars komen er elke week zo’n veertig aanmeldingen bij. Het gaat dan om de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer. In Gouda en Leiden is er een stijging van twintig procent en in Alphen aan den Rijn is het aantal pakketaanvragers bijna dertig procent hoger dan in augustus.
‘Als je bij de voedselbank komt ben je echt wel door het plafond gezakt’, zegt Baars. ‘Dan red je het niet meer en heb je dus echt hulp nodig.’ Schulden kunnen volgens hem een belangrijke oorzaak zijn. Ook een scheiding of het verlies van een baan hakt er bij veel mensen in. ‘Er vallen dan inkomsten weg waar je niet op gerekend hebt. Dan kom je in een uitkering terecht.’ En volgens Baars is wat je dan krijgt veel te laag.
Voor de voedselbank levert het een dubbel probleem op. Naast de grote instroom aan nieuwe klanten kampt de instantie met teruglopende donaties van leveranciers van voedsel. Bakkerijen, supermarkten, tuinders en andere leveranciers hebben ook te maken met inflatie en hoge energiekosten. Waar eerder iets extra’s werd geproduceerd voor de voedselbank, loopt de toevoer nu snel terug.
Vooral aan rijst en pasta is dringend behoefte. ‘Droge kruidenierswaren, dat is onze vakterm.’ Oftewel ‘dkw,’ zegt Henk Baars bijna liefkozend. ‘Dat is rijst, pasta, pindakaas, jam. Geen groente, dat moeten we niet doen, want dat wordt hygiënisch veel te ingewikkeld’, zo benadrukt hij.
Oproep van wethouders
Om in de vraag naar deze producten te kunnen voorzien hebben wethouders van de gemeenten Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk een oproep gedaan om inwoners en ondernemers extra levens- en voedingsmiddelen te laten doneren. Bouke Velzen, één van de betrokken wethouders, vindt het een taak van de Rijksoverheid om te bepalen of iemand genoeg inkomen heeft. ‘Wij kunnen pleisters plakken, maar we bepalen niet of iemand een wondje heeft, of iemand voldoende inkomen heeft, dat is niet aan ons als gemeentes.’
‘Daarom doen wij een dringende oproep aan de voedselleveranciers, onze inwoners en ondernemers om voedsel te doneren’, zeggen de wethouders van Armoedebestrijding Mariëlle Vavier (Den Haag), Gijs van Malsen (Rijswijk) en Bouke Velzen (Zoetermeer) in een persverklaring.
Zie https://www.omroepwest.nl/nieuws/4651333/steeds-meer-mensen-kloppen-aan-bij-voedselbank-en-het-gaat-maar-door