Van krat naar schap: het supermarktmodel van de vernieuwde voedselbank

Voedselbank Hoeksche Waard is een van de locaties die meer op een gewone supermarkt is gaan lijken: klanten kunnen zelf producten kiezen. Foto’s Olivier Middendorp 

Op meerdere plaatsen in Nederland wordt al geëxperimenteerd met een het verstrekken van voedsel volgens een supermarktmodel. Klanten van de voedselbank kunnen door middel van een pasje wekelijks zelf boodschappen uit komen zoeken, in plaats van dat zij een vooraf samengestelde krat krijgen. Daarnaast is het meerdere dagen per week mogelijk om het voedsel op te halen, niet alleen op de vastgestelde dag. Hierdoor is het voor de voedselbank ook mogelijk om meer versproducten aan te nemen, zoals fruit, zuivel en groenten. Bovendien kunnen er op deze manier meer klanten aan extra voedsel geholpen worden.

Ook in Den Haag zijn wij bezig met het opzetten van een dergelijk concept. In de rijdende Sociale Supermarkt Kies! is het al op 3 uitdeelpunten mogelijk om zelf een keuze te maken tussen de producten van de week. Maar ook wordt er hard gewerkt om een vaste ‘verswinkel’ waar mensen uit de hele stad gebruik van kunnen maken, op te zetten.

Vandaag verscheen in het NRC een artikel over hoe het elders van Nederland in zijn werk gaat, en wat de voordelen hiervan zijn. Lees hier het volledige artikel.