Vrijwilligers gezocht!

Voedselbank Haaglanden draait volledig op vrijwilligers. In totaal zo’n 180, maar er is meer hulp nodig!

Op dit moment zijn we vooral op zoek naar aanpakkers met leidinggevende capaciteiten. Wilt u ook meedoen?

We zoeken onder meer dagcoördinatoren; een algemeen coördinator, een coördinator in- en ompakwerk, een coordinator voedselverwerving, een coördinator voedselveiligheid; een facilitair coördinator en een bestuurslid uitgiftepunten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk naar de actuele vacatures op www.voedselbankhaaglanden.nl/vacatures
of stuur een mail naar solliciteren@voedselbankhaaglanden.nl en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Wat gebeurt er zoal bij Voedselbank Haaglanden?

Elke woensdagavond en donderdagochtend worden in het distributiecentrum van de voedselbank aan de Boomaweg 101 in Den Haag voedselpakketten ingepakt, in totaal zo’n 1.850. De circa 50 vrijwilligers die donderdag naar de Boomaweg gekomen zijn, weten precies wat ze moeten doen. De een vouwt de kratten open, de volgende legt paprika’s erin, een ander aardappels, dan een blik soep, een rookworst, enzovoort. Lege dozen worden naar achteren geschoven. Daar staan weer andere vrijwilligers klaar om alles op te ruimen, afval af te voeren en nieuwe voorraad aan te voeren.

Aan het eind van de lopende band zet een vrijwilliger de volle kratten op een pallet. De volgende telt de kratten en zorgt dat voor elk uitgiftepunt het juiste aantal kratten klaarstaat. Na 2,5 uur is het inpakken klaar. De vrijwilligers ruimen samen alles op en al snel is de hal weer leeg.

Intussen laden buiten vrijwilligers met heftrucks de pallets in de bestelbussen. Gevolgd door de koelboxen met zuivel en vlees die door de vrijwilligers van de koel- en vriesafdeling zijn klaargezet. De chauffeurs en hun bijrijders rijden af en aan om de kratten tijdig bij alle uitgiftepunten af te leveren, waar vrijwilligers klaarstaan om het voedsel in ontvangst te nemen en aan de klanten van de voedselbank mee te geven.

Bas de Graaf is een van de dagcoördinatoren die zorgen dat alles goed verloopt. Klaarzetten, taken verdelen, nieuwelingen bijpraten, letten op de veiligheid, vragen beantwoorden, overzicht houden, oplossingen vinden, bijsturen en waar nodig de handen uit de mouwen steken.

Bas en zijn collega’s willen graag aspirant-coördinatoren opleiden. Bas: “Je moet jezelf tijd gunnen om erin te groeien. Eerst meelopen, dan taken overnemen en steeds meer zaken zelfstandig oppakken. Al doende leer je het. Voor deze functie moet je wel goed met mensen om kunnen gaan en zeker ook stressbestendig zijn en goed kunnen improviseren. Als ik ’s avonds moe op de bank zit, is het een heel fijn gevoel dat weer een kleine 1.850 huishoudens zo’n kratje hebben ontvangen en te eten hebben. Daar doen we het allemaal voor”. Belangstelling? Mail naar solliciteren@voedselbankhaaglanden.nl